Stichting Lezen en De Schrijverscentrale
— Auteurs voor Vrijheid
Handleiding
voor leerkrachten
Het lesprogramma ‘De nieuwsgierige schrijver’ kan thuis achter de computer gemaakt worden, ter voorbereiding op het online auteursbezoek in het kader van ‘Auteurs voor Vrijheid’. Leerlingen in groep 7/8 kunnen deze les voor het grootste deel zelfstandig maken, maar zullen af en toe de begeleiding van een volwassene nodig hebben.

Het schrijven van een boek over oorlog is lastig en kan niet zonder onderzoek te doen. Daarvoor gebruikt een schrijver betrouwbare bronnen. Dat geldt niet alleen voor onderwerpen over de oorlog, maar voor alle verhalen waarbij je echte gebeurtenissen nodig hebt.

De leerlingen maken de les online. Als zij klaar zijn met de les, kan de leerkracht de ingevulde opdrachten per mail ontvangen. De ingevulde opdrachten kunnen daarnaast ook naar de leerlingen zelf toegestuurd worden. Daarom vragen wij de leerlingen hun naam, e-mailadres en het e-mailadres van de leerkracht in te vullen. In het lesprogramma geven wij aan dat dit niet verplicht is, en dat de instructies van de leerkracht leidend zijn. Lees hier meer over hoe we gegevens verwerken en bewaren.
Aan de slag
Wat is er nodig?
- Een klein uurtje de tijd
- Een computer
- De link naar het lesprogramma:
Naar het lesprogramma
De eerste activiteit is op basis van Visible Thinking met de routine: See/think/wonder. Deze activiteit heeft als doel nieuwsgierigheid opwekken en vragen stellen over wat je ziet. In opdracht 2 en 3 gaan kinderen zich buigen over betrouwbare bronnen. In opdracht 4 gaan ze aan de hand van een zelf gekozen bron een kort verhaal schrijven.
Voorbeeld uitnodiging voor de ouders/verzorgers
In de klas besteden wij aandacht aan 75 jaar vrijheid. In het kader van de campagne ‘Auteurs voor Vrijheid’ krijgt uw kind daarom een online bezoek van kinderboekenschrijver … via Schrijver op je scherm van de Schrijverscentrale.

Om de kinderen goed voor te bereiden op dit online bezoek, gaan ze van te voren een voorbereidingles maken. In de voorbereidingsles ‘De nieuwsgierige schrijver’ maken de kinderen kennis met onderzoek doen en schrijven ze, net als de schrijver, met nieuwe informatie een eigen tekst. Dit is de link naar het lesprogramma:

https://schrijverscentrale.typeform.com/to/wvwcGm

Hier vindt u ook een korte handleiding, zodat u weet wat uw kind gaat doen en hem of haar aan de slag kunt zetten. Uw kind kan deze les vervolgens voor het grootste deel zelfstandig maken, maar zal af en toe uw begeleiding nodig hebben.

In het lesprogramma wordt gevraagd naar een aantal gegevens. Wilt u uw kind vragen om de velden ‘naam’ en ‘e-mail adres leraar/lerares’ wel/niet in te vullen? Als u de ingevulde opdrachten zelf toegestuurd wilt krijgen, vul dan in het andere veld het eigen e-mailadres in.
Er is ook online video- lees- en luistermateriaal beschikbaar van auteurs. Neem daarvoor een kijkje bij de auteursprofielen op de website van De Schrijverscentrale. Of op de inspiratiepagina van Schrijver op je scherm.

Al geplande schrijversbezoeken kunnen worden omgezet in digitale bezoeken of er kunnen nieuwe bezoeken worden gepland. Meer boeken zijn te lezen of luisteren op de telefoon of tablet. Voor het lenen van e-books of luisterboeken ga je naar onlinebibliotheek.nl.

Wil je nog meer lezen over het thema oorlog?
Kijk dan hier.